Το site μας είναι έτοιμο να σας ξεναγήσει σε απολαυστικές περιπλανήσεις καφέ.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Xυμός aloe vera isthmos

Σας παρουσιάζουμε το νέο φυσικό προιόν, από βιολογικό τζέλ αλόης, της ποικιλίας barbadensis miller σε δυο παραλαγές,μία με γεύση λεμονιού και μια με γεύση πορτοκαλιού από φυσικό χυμό φρούτων της περιοχής μας,η aloe vera isthmos είναι ελληνικό προιόν 100%,παράγεται στην κόρινθο και τα συστατικά του είναι κορινθιακά. Η aloe vera isthmos ξεκίνησε σαν μια βιολογική αγροτική επιχείρηση καλλιέργειας αλόης, της ποικιλίας barbadensis miller και τώρα είναι στην ευχάριστη θέση να σας προσφέρει και έναν γευστικότατο φυσικό χυμό με όλες τις ευεργετικές…

Περισσότερα >>

Mind the cup

O πρωταθλητής μας Xρήστος Καβρακός και συνιδιοκτήτης του Mind the cup, στο περιστέρι, με τα τόσα χρόνια εμπειρίας και αναζητήσεων στον τομέα του καφέ, αποφάσισε να  δώσει και σε μας τους αδαής, την δυνατότητα να γευτούμε και να απολαύσουμε υπέροχους κόκκους καφέ, με εκπληκτικό τρόπο ψησίματος και μάλιστα σε όλα τα στάδια του,το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και σας τους προτείνουμε ως μια εξαιρετική επιλογή!!!!!

Περισσότερα >>

kawa coffees

Στην προσπάθεια που καταβάλουμε για να φέρουμε στους εκλεκτικούς πελάτες, μας νέες γεύσεις και αρώματα, από διάφορες καφεοπαραγωγικές χώρες, επιλέξαμε δυο εξαιρετικούς μονοποικιλιακούς από Κόστα ρίκα και Βραζιλία με γευστικά χαραχτηριστικά μαύρης σοκολάτας και φουντουκιού και οξύτητες εσπεριδοειδών,και η κόστα ρίκα με γεύσεις σοκολάτας,φρούτων και λουλουδιών.Καλή απόλαυση!

Περισσότερα >>

Ελληνικός καφές 'Anatolia'.

Ο Ελληνικός καφές ''Anatolia'',ήρθε στο cafe 69 να μας προσφέρει γλυκές και αρωματικές γεύσεις της ανατολής. Φρεσκοκαβουρδισμένοι  καφέδες από Αφρική, κεντρική και νότια Αμερική συνθέτουν αυτό το παραδοσιακό χαρμάνι. Η συνταγή του μυστική, παράγεται με το ίδιο πάθος για περισσότερο από τριάντα χρόνια, προσφέροντας ποιότητα και απόλαυση. Πλούσιο σώμα με γεύσεις ξηρών καρπών, έντονο άρωμα και πυκνό καϊμάκι. Ιδανικά συνοδεύει γλυκά του κουταλιού και λουκούμια.    

Περισσότερα >>

Βελτίωση εκχύλισης. Γνωρίζοντας τα νέα φίλτρα και σήτες.

Βελτίωση εκχύλισης. Γνωρίζοντας τα νέα φίλτρα και σήτες. Εδώ και πολύ καιρό αναρωτιόμαστε πώς θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε το φλιτζάνι σε μηχανές espresso που χρησιμοποιεί ο μέσος επαγγελματίας. Έτσι, λοιπόν, επενδύσαμε σε πιο οικονομικό εξοπλισμό και αρχίσαμε τις δοκιμές επιλέγοντας κάθε φορά νέες και οικονομικές αναβαθμίσεις. Αυτή τη διαδικασία των μετρήσεων, τη λαμβάνουμε ως πρόκληση για να εντοπίσουμε το ιδανικότερο φλιτζάνι και να το σταθεροποιήσουμε κατά το εφικτό. Συνοπτικά,…

Περισσότερα >>

Doge Rosso

Doge Rosso Το κορυφαίο χαρμάνι της εταιρίας, από επιλεγμένες φυτείες 100% Arabica στην Βραζιλία, την Κολομβία, την Γουατεμάλα και την Ινδία που είναι απολύτως ανιχνεύσιμες έως τον τόπο παραγωγής τους. Κάθε ποικιλία ψήνεται ξεχωριστά, ενώ το χαρμάνι δημιουργείται με τον παραδοσιακό Βενετσιάνικο τρόπο, χωρίς την χρήση θερμότητας (cold blending). Έτσι επιτυγχάνεται ένα αποτέλεσμα με ασύγκριτο άρωμα, χαμηλή οξύτητα και βελούδινη γεύση.

Περισσότερα >>

Guatemala Huehuetenango SHB XINABAJUL 100% Arabica

Guatemala Huehuetenango SHB XINABAJUL 100% Arabica                 Η περιοχή του Huehuetenango βρίσκεται στη Βορειοδυτική περιοχή της Γουατεμάλας, στα σύνορα με το Μεξικό. Φύεται σε υψόμετρο 1500-1900 μέτρων, κάτω από την σκιά των δέντρων. Καλλιεργείται από αγρότες της φυλής Maya, οι περισσότεροι εκ των οποίων διαθέτουν λιγότερο από ένα εκτάριο γης.

Περισσότερα >>

Cuba Serrano Supremo

Cuba Serrano Supremo H Caffe del Doge είναι πρωτοπόρος στην εισαγωγή της συγκεκριμένης ποικιλίας Arabica στην Ιταλία από το 1998. Η ποικιλία εκτιμάται για την επίγευση σκούρας σοκολάτας, την απουσία οξύτητας, το έντονο σώμα και άρωμα! Φύεται στην περιοχή Crystal Mountains, περιοχή που έχει γίνει συνώνυμη με την τελειότητα στη παραγωγή καφέ, όπως η περιοχή Blue Mountains της Jamaica.  

Περισσότερα >>

caffe del doge

Στην προσπάθεια που καταβάλουμε, να προσφέρουμε στο κοινό μας, τον καλύτερο espresso στην καλύτερη τιμή της αγοράς, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με την εταιρεία του Bernardo Della Mea και τον caffe del doge, που έχει έδρα την όμορφη Βενετία. Οι καφέδες που θα προσφέρουμε θα είναι μονοποικιλιακοί και 100% Arabica, οι χώρες προέλευσης θα είναι η Βραζιλία, η Κούβα, η Αιθιοπία, η Ινδία, η Γουατεμάλα, η Κολομβία, η Σουμάτρα και η Ρουάντα. Σας προσκαλούμε να δοκιμάσετε τις νέες γεύσεις καφέδων και να επιλέξετε αυτον που ταιριάζει…

Περισσότερα >>

Για αψεγάδιαστη κρέμα στον espresso.

Για να σερβίρετε έναν εξαιρετικό espresso με μια αψεγάδιαστη κρέμα πρέπει να γνωρίζετε τα γευστικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας καφέ, ενώ η σωστή δοσολογία και η κατάλληλη ρύθμιση του μύλου άλεσης θα συμβάλλουν καθοριστικά σε ένα ιδανικό αποτέλεσμα!   Εν αρχή ην... η σωστή δοσολογία. Ξεκινώντας από μία δόση 7-8 γραμμαρίων, σε 25 δευτερόλεπτα εκχύλισης παράγεται μία ποσότητα περίπου 25 ml-30 ml (φτάνει κατά προσέγγιση στη μέση ενός κωνικού φλιτζανιού με κοίλο πάτο, η χωρητικότητα του οποίου συνήθως είναι…

Περισσότερα >>

Tο νερό στον καφέ

Αν αναλογιστεί κανείς ότι σε ένα φλιτζάνι καφέ το 98% αποτελείται από νερό και το υπόλοιπο 2% από τις ουσίες του καφέ, καταλαβαίνει σε τι βαθμό το νερό επηρεάζει την ποιότητα του ροφήματος. Πόσοι επαγγελματίες, ωστόσο, παίρνουν στα σοβαρά αυτήν την παραδοχή;Έως σήμερα έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στον καφέ σαν πρώτη ύλη, στη μηχανή του espresso, στο μύλο και βεβαίως το “χέρι” του barista για την παρασκευή ενός ροφήματος espresso. Για τα παραπάνω οι επαγγελματίες επενδύουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Τελικά, όμως, όλα αυτά καλύπτουν…

Περισσότερα >>

Τα μυστικά της άλεσης.

Με το άρθρο αυτό επιχειρούμε να δούμε ενδελεχώς το λόγο για τον οποίο βρισκόμαστε στην ανάγκη άλεσης του καφέ. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην ρουτίνα του μαγαζιού μας ολόκληρο τον κόκκο, ώστε να πάρουμε το ευχάριστο εκχύλισμα και να επωφεληθούμε από τις ιδιότητές του. Θα πρέπει επομένως κάθε κόκκος να διαμεριστεί, να μετατραπεί δηλαδή σε πάρα πολλά μικρά τεμάχια, ώστε να μπορεί να έρθει σε επαφή το νερό με μεγαλύτερη επιφάνεια καφέ. Έτσι για παράδειγμα…

Περισσότερα >>

Καθαρισμός της μηχανής του espresso.

Όσο καλής ποιότητας καφέ κι αν προμηθεύεστε, όσο κι αν προσέχετε τους χρόνους εκχύλισης, τίποτε δεν καταφέρνετε εάν δεν έχετε φροντίσει για τον σωστό και τακτικό καθαρισμό της μηχανής σας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεκουμπώσουμε τα portafilters από τις κεφαλές των γκρουπ, να αποσυναρμολογήσουμε τα μέρη που τις απαρτίζουν (φίλτρα, ελατήρια) και να τα τοποθετήσουμε μέσα σε ένα λεκανάκι που να περιέχει ζεστό νερό και καθαριστικό. Θα τα αφήσουμε εκεί για 10-15 λεπτά περίπου και στη…

Περισσότερα >>

Mojito, το cocktail που αγαπούν οι Έλληνες.

Το απόλυτο trend του καλοκαιριού της τελευταίας δεκαετίας, είναι ακόμη εδώ προσδίδοντας έναν εξωτικό αέρα και μια σοφιστικέ αλά Χέμινγουεϊ πινελιά σε κάθε beach party, σε κάθε νησί ή urban μπαράκι και cafe όλης της χώρας. Το mojito εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο cocktail των Ελλήνων τελικών καταναλωτών, αλλά και να αποτελεί ένα εξαιρετικό πεδίο πειραματισμού πολλών επαγγελματιών και brands. Ας το -ξανά- γνωρίσουμε! Η Κούβα αποτελεί αδιαμφισβήτητα τη χώρα όπου γεννήθηκε και εξελίχθηκε το mojito, παρά το γεγονός πως ο ακριβής…

Περισσότερα >>

Tο γάλα στον καφέ.

Το γάλα είναι ένα προϊόν που η τελική του ποιότητα καθορίζεται πάντοτε από πολλούς παράγοντες. Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για ένα τυποποιημένο προϊόν, αλλά για κάτι ζωντανό που εξαρτάται από την τροφή των ζώων, τις κλιματολογικές συνθήκες κ.ά. Ακριβώς αυτά τα στοιχεία καθιστούν το γάλα ένα ευπαθές προϊόν, παρά τις συνεχείς και διαρκείς προσπάθειες των μεγάλων εταιρειών σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, να συμβάλουν αποφασιστικά στην έρευνα, στην επεξεργασία και στη βελτιστοποίηση των…

Περισσότερα >>

Για τέλειο freddo espresso

Στην απαρχή της θερινής σεζόν, επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας σε όλα όσα πρέπει να προσέξετε κατά την παρασκευή των δημοφιλών freddo espresso και freddo cappuccino. O παγωμένος espresso προϋποθέτει αυστηρή τήρηση σε ό,τι έχει να κάνει με αναλογίες καφέ-πάγου και τη μέθοδο ανάμειξής τους. Έτσι η θερμοκρασία (°C) του γυάλινου ποτηριού, τα γραμμάρια του αλεσμένου καφέ, ο χρόνος επαφής (sec) του νερού με τον καφέ, ο όγκος σε δοσομετρητή με διαβαθμίσεις σε (ml) και το βάρος (oz) της εκχύλισης, το pre-infusion ή το pressure profile (bar) είναι στη “διάθεση” του επαγγελματία…

Περισσότερα >>

cold brew

Η παγωμένη εκδοχή του καφέ φίλτρου αποτελεί μία νέα τάση στη διεθνή αγορά. Παρότι απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και πολλές ώρες αναμονής, η μέθοδος cold brew προσφέρει παγωμένα ροφήματα με γλυκιά γεύση και ήπιο χαρακτήρα δίχως οξύτητα. Toυ Γιώργου Κοντορίνη, barista trainer και συνιδιοκτήτη του Hacienda Café και του Coffee Studio.  Στην Ελλάδα, τα παγωμένα ροφήματα είναι εδώ και πολλά χρόνια ενταγμένα στην κουλτούρα μας, εξαιτίας του ήλιου που ακόμα και τον χειμώνα μας αποζημιώνει με μία θερινή αύρα. Κυρίαρχη θέση ανάμεσα στα παγωμένα ροφήματα…

Περισσότερα >>

Η ιστορία του Irish Coffee

Όπως ο Samuel Beckett, ο Phil Lynott, οι U2, οι Riverdance, η μπύρα Guinness – διάσημες εξαγωγές της Ιρλανδίας – έτσι και ο κλασσικός Irish Coffee είναι ένα γνήσιο Ιρλανδέζικο τέκνο, εμπνευσμένο στην Ιρλανδέζικη γη και αποτελούμενο από Ιρλανδέζικα προιόντα. Όλα ξεκίνησαν στο αεροδρόμιο Foynes στην Ιρλανδία, το 1942… Τότε λοιπόν, οι μοναδικές πτήσεις που πραγματοποιούνταν μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης, γίνονταν από υδροπλάνα και μόνο στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Προσωπικότητες της εποχής όπως ο Ernest Hemingway, ο Humphrey Bogart, ο Douglas Fairbanks και άλλοι, είχαν ταξιδέψει από και…

Περισσότερα >>

Στιγμιαίος καφές

O στιγμιαίος καφές σε σκόνη, είναι το προϊόν του καφέ το οποίο με λίγο ζεστό νερό διαλύεται τέλεια απελευθερώνοντας και όλο το άρωμα που περικλείει. Εφευρέθηκε το 1901 από τον Ιάπωνα Σαρτόρι Κάτο (Sartori Kato), επιστήμονα που δούλευε στο Σικάγο των ΗΠΑ. Την 1η Απριλίου 1938 ο στιγμιαίος καφές παρουσιάστηκε στο εμπόριο από την ελβετική εταιρία Νεστλέ (Nestlé) με το εμπορικό όνομα Nescafé, παράγωγο των λέξεων Nestlé και Café. Από τότε ο στιγμιαίος καφές εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο με δύο ποικιλίες, τον "κανονικό" και τον "χωρίς…

Περισσότερα >>

Καφές φίλτρου

Ο καφές που χρησιμοποιείτε για τους τρόπους φιλτραρίσματος είναι συνήθως μονοποικιλιακός αλλά μπορεί να είναι και χαρμάνι. Στους μονοποικιλιακούς προτιμούνται καφέδες από την κεντρική Αμερική με πλούσια αρώματα και πιο σπάνια από χώρες τις Αφρικής. Ο καφές φίλτρου στις καφετέριες γίνεται με δύο τρόπους συνήθως, με την μέθοδο ενστάλαξης (drip method) και με την γαλλική πρέσα (French press). Ας δούμε αυτές τις δύο περιπτώσεις. Μηχανή ενστάλαξης (drip method): Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για μια ηλεκτρική και αυτόματη…

Περισσότερα >>

Υπέρ και Κατά της κατανάλωσης καφέ

Σίγουρα αν αυτό το θέμα το θέσουμε σε πολλούς θα ακουστούν πάρα πολλές απόψεις. Το σίγουρο είναι ότι μερικοί άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στην καφεΐνη θα πρέπει να μην πίνουν καθόλου καφέ ή κάποιο από τα παράγωγα του. Υπάρχει βέβαια και ο αντίποδας που θέλει κάποιους να πίνουν υπερβολικές ποσότητες και να μην τους πειράζει καθόλου. Για τους περισσότερους θα έλεγα ότι ταιριάζει το “παν μέτρον άριστον”. Έχουν γίνει πολλές έρευνες και για τα οφέλη και για τα αρνητικά του καφέ και…

Περισσότερα >>

Τα βήματα του σωστoύ espresso

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνουμε για να έχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα στον καφέ μας και θα τα δούμε αναλυτικά σιγά-σιγά. Για να δούμε όμως τα βήματα που πρέπει να γίνονται είτε βρέχει, είτε χιονίζει, για να παρασκευάσουμε έναν espresso. Σαν πρώτο βήμα μετά το άδειασμα του portafilter από την προηγούμενη δόση καφέ που χρησιμοποιήσαμε βάζω το σκούπισμα του filter basket, δηλαδή του φίλτρου της κουτάλας που θα βάλουμε τον καφέ. Κάποιοι παλιοί έδιναν κάποιες ανακριβείς πληροφορίες ότι όταν έχει μέσα υπολείμματα…

Περισσότερα >>

Καθαριότητα μηχανής espresso

Σε συνέχεια των καθαριοτήτων ήρθε η ώρα και για την μηχανή του espresso. Η καθαριότητα της δεν είναι μια απλή υπόθεση όπως θα θέλαμε να είναι. Ο πρώτος εχθρός της μηχανής είναι τα άλατα αλλά γι αυτά λίγα μπορούμε να κάνουμε. Σε ένα από τα επόμενα post θα δείξω την διαδικασία αναζωογόνησης της ρητίνης των αποσκληρυντών, που είναι το μόνο που μπορεί να κάνει ένας barista για τα άλατα. Το βασικό που πρέπει να κάνουμε είναι η καθαριότητα από τα υπολείμματα του καφέ που δημιουργούν την λεγόμενη “μάκα” και που είναι υπεύθυνη…

Περισσότερα >>

Ιδιότητες της Αλόης

Πολύς ο λόγος τελευταία για τις ιδιότητες της Αλόης(aloe vera barbadensis miller). Τι προσφέρει όμως ακριβώς αυτό το φυτό στον οργανισμό και στο δέρμα μας;  Η αλόη έρχεται από την αγκαλιά της Μητέρας Φύσης. Οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι γνωστές για αιώνες, για την περιποίηση διαφόρων δερματικών και άλλων προβλημάτων.  Φαίνεται ότι η αλόη ήταν γνωστή από το 2100 π.Χ., από ευρήματα στη Μεσοποταμία. Την χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι, οι Ρωμαίοι, οι Κινέζοι, οι Άραβες, αλλά και οι Αρχαίοι Έλληνες (βιβλίο του Διοσκουρίδη από…

Περισσότερα >>

Θερμοκρασία ροφημάτων

Η θερμοκρασία είναι ένα στοιχείο που πολλοί το θεωρούν δεδομένο χωρίς να το έχουν ψάξει ποτέ. Όλοι νομίζουν ότι μπορούν να την ελέγξουν κρατώντας την γαλατιέρα ή …το μπρίκι από το χερούλι. Άλλοι, πιο σοφοί την ελέγχουν κρατώντας την γαλατιέρα ή …το μπρίκι από τον πάτο και μόλις καίγονται σταματάνε χωρίς να ξέρουν πόσο ανεβάσανε θερμοκρασία ή πια είναι η σωστή για το κάθε ρόφημα. Συνηθίζω να λέω ότι τίποτα δεν γίνεται σωστά με το μάτι (γιατί εγώ μπορεί να έχω μυωπία και εσύ αστιγματισμό), με το αυτί (γιατί πάλι…

Περισσότερα >>

Ελληνικός καφές

Αυτός που συνηθίζουμε να λέμε Ελληνικός καφές ο παππούς μου τον έλεγε Τούρκικο. Αν γυρίσουμε τα βαλκάνια θα δούμε τον Αλβανικό καφέ, τον Σέρβικο, τον βουλγάρικο κοκ. Ο τρόπος που τον φτιάχνουμε είναι ο Αραβικός, δηλαδή το βράσιμο του καφέ πάνω από ανοιχτή φωτιά. Τώρα όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των διάφορων λαών είναι το χαρμάνι και το καβούρντισμα. Για παράδειγμα ο Τούρκος καβουρντίζει πιο πολύ και ο Άραβας ακόμη περισσότερο. Ύστερα είναι και οι ποικιλίες που διαλέγει ο καθένας.…

Περισσότερα >>

ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;

  Όπως για κάθε απόλαυση στη ζωή μας έτσι και για τον καφέ υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Τελικά ο καφές είναι ένα ρόφημα το οποίο μας ωφελεί ή είναι επικίνδυνος για την υγεία μας; Μπορούμε να απολαύσουμε την καθημερινή μας συνήθεια άφοβα ή με τύψεις και ενοχές; Όλες οι απόψεις συμφωνούν ότι, απολαμβάνοντας  1-2 ποτήρια καφέ την ημέρα επωφελούμαστε από τα οφέλη του καφέ ενώ αντίθετα όταν υπερβαίνουμε τα 3 ποτήρια,  έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μπορεί να συνοδεύουν την κατανάλωσή…

Περισσότερα >>

Arabica Vs Canephora

Πολύς λόγος γίνεται για τον καφέ και τα χαρμάνια σχετικά με την σύσταση και την περιεκτικότητα αυτών σε ποικιλίες Arabica και Robusta. Τα ποσοστά %, η αναγραφή στην συσκευασία, τα λόγια των πωλητών και οι αναλύσεις των “experts”, δεν έχουν να κάνουν με τον καφέ αλλά με την αγορά και το όλο marketing. Ο καφές είναι κάτι τόσο ευάλωτο στην πορεία του προς το φλιτζάνι μας που το πιθανότερο (βάση στατιστικής) είναι να μην βγει καλός και πολλές φορές να πίνουμε έναν μέτριο καφέ και να αισθανόμαστε ότι πίνουμε κάτι εκπληκτικό.  Για…

Περισσότερα >>

Coffee cupping

To Cupping είναι η τεχνική που χρησιμοποιείτε στην βιομηχανία του καφέ για να βρούμε τα χαρακτηριστικά της γεύσης μιας ποικιλίας ή και ενός χαρμανιού αν και στην δεύτερη περίπτωση το αποτέλεσμα φαίνεται καλύτερα στον τελικό τρόπο παρασκευής του καφέ.   Ο καφές που θα χρησιμοποιήσουμε είναι σχετικά χοντροκομμένος και με συγκεκριμένο τρόπο καβουρντίσματος. Βάζουμε 10 gr καφέ για κάθε 180 ml νερού σε θερμοκρασία 90ο – 95ο C και τον αφήνουμε να κάτσει για 5’ λεπτά. Κατόπιν δοκιμάζουμε με κουτάλι ψάχνοντας…

Περισσότερα >>

Ποιό είναι το ιδανικο φλιζάνι για espresso;

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που συντελούν στη δημιουργία ενός φλιτζανιού espresso: η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του, η επαρκής γεωμετρία του, η εργονομία του, η όψη του. Το καλύτερο υλικό είναι η πορσελάνη και όχι το γυαλί. Το σχήμα του φλιτζανιού πρέπει να είναι κωνικό-κοίλο με στρογγυλή εσωτερική βάση και στόμιο που δεν προεκτείνεται υπερβολικά. Το πάχος του τώρα, πρέπει να είναι χοντρό στη βάση και όσο ανεβαίνει προς τα χείλη να γίνεται πιο λεπτό, για να προσφέρει…

Περισσότερα >>

Ιδανικός espresso (Γεύση)

Η γεύση ενός ιδανικού espresso πρέπει να είναι ισορροπημένη με άκρως διαρκής επίγευση καθώς και με όλα τα αρώματα που μυρίζουμε, μέσα στο φλιτζάνι μας. Αναλόγος τώρα του χαρμανιού της εταιρίας που έχουμε επιλέξει να πιούμε, θα πρέπει να βρούμε μια γλυκιά ή μια αλμυρή ή μια πικρή ή μια όξινη γεύση, μέσα στο φλιτζάνι μας και τις επεκτάσεις αυτών όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα.   Βέβαια θα σας υπενθυμήσω,  πως ο σωστός καταναλωτής ενός espresso, δεν πρέπει να βάζει ζάχαρη μέσα σε αυτόν, για να μπορεί να ανακαλύψει…

Περισσότερα >>

Fair trade coffee

Πριν κάποια χρόνια, παρατηρήθηκε παγκόσμια, μια αύξηση της κατανάλωσης αλλά και της παραγωγής, κακής ποιότητας κόκκων καφέ. Με αυτή την αύξηση λοιπόν, μειώθηκε το κέρδος των ιδιοκτητών των φυτειών που είχαν ανώτερες ποιοτικά ποικιλίες καφέ.   Έτσι πολλές από αυτές τις φυτείες και παρότι ήταν οικογενειακές επιχειρήσεις για πάνω από 4 γενιές, έκλεισαν και πολλοί από τους εργάτες τους εγκατέλειψαν για πάντα την δουλειά τους. Για να καταπολεμηθεί λοιπόν, αυτό το κίνημα, ενεργοποιήθηκε και…

Περισσότερα >>

Η ιστορία της ανακάλυψης του καφέ.

Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα μακρινό τόπο που ονομαζόταν Αιθιοπία – ή ίσως Αβησσυνία, εξάλλου μιλάμε για περισσότερα από χίλια  χρόνια πριν – ζούσε ένας νέος βοσκός που ονομαζόταν Kaldi. Σύμφωνα με όλες τις ιστορίες και μαρτυρίες  (και πιστέψτε με είναι αρκετές, μιας και η ιστορία έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές) ο Kaldi ήταν ένας αρκετά υπεύθυνος νεαρός, ο οποίος δεν έκανε ή έλεγε ανοησίες όπως οι υπόλοιποι συνομήλικοι του. Κάθε απόγευμα ο Kaldi άφηνε ελεύθερα τα κατσίκια του για να βοσκήσουν μόνα τους,…

Περισσότερα >>

Το καφεόδενδρο

Καφές φίλτρου, Τούρκικος, espresso, στιγμιαίος κοκ. Όλοι τους προέρχονται από τον καρπό του ίδιου δέντρου. Του καφεόδενδρου, το οποίο είναι ένας αειθαλής κορμώδης θάμνος της οικογένειας Rubiaceae, του γένους Coffea, με 66 αναγνωρισμένες ποικιλίες.   Ο καρπός του καφεόδενδρου, είναι ένα είδος δρύπης που έχει το μέγεθος ενός κερασιού. Οι δρύπεις του καφεόδενδρου μεγαλώνουν κατά μήκος των κλαδιών και χρειάζονται σχεδόν ένα χρόνο για να ωριμάσουν. Η ωρίμανση ξεκινάει μετά το άνθισμα των λευκών αρωματικών…

Περισσότερα >>

Ανατομία καρπού του καφεόδενδρου.

Η δρύπη, δηλαδή ο καρπός του καφεόδενδρου, ονομάζεται και κεράσι του καφεόδενδρου, λόγω της μεγάλης ομοιότητας του με αυτό, τόσο στο μέγεθος, όσο και στο κόκκινο χρώμα που αποκτά όταν είναι ώριμο και έτοιμο για περισυλλογή. Στο εσωτερικό του περιλαμβάνει κυρίως δύο κόκκους, αλλά ας δούμε καλύτερα την ανατομία του καρπού του καφεόδενδρου. Ο εξωτερικός φλοιός του κερασιού ονομάζεται εξωκάρπιο (exocarp). Κάτω από αυτόν βρίσκεται το μεσοκάρπιο (mesocarp), το οποίο είναι ένα λεπτό στρώμα σάρκας,…

Περισσότερα >>

Η φύτευση του καφέ

Ας δούμε τώρα όσο πιο απλά μπορούμε, την φύτευση του καφέ, η οποία γίνεται με δυο μεθόδους. Α) Με φύτευση πράσινων σπόρων Η διαδικασία είναι η εξής: Επιλέγονται ώριμοι καρποί, αφαιρούνται προσεκτικά οι σπόροι, μουλιάζουν μετά σε νερό και όσοι επιπλέουν παραμερίζονται. Στην συνέχεια φυτεύονται σε καλής ποιότητας χώμα, ποτίζονται και καλύπτονται με πλατιά φύλλα. Τοποθετούνται σε φυσικά θερμοκήπια για την διατήρηση της υγρασίας και σε μερικές εβδομάδες βλαστάνουν. Μένουν για ένα χρόνο…

Περισσότερα >>

Μέθοδοι συγκομιδής καφέ.

Η συγκομιδή του καφέ πραγματοποιείται με τρεις τρόπους . Πρώτη μέθοδος συγκομιδής είναι το picking όπου πραγματοποιείται μόνο με τα χέρια, επιλέγοντας μόνο τους ώριμους κόκκινους καρπούς από το καφεόδενδρο και επομένως αποτελεί την πιο ποιοτική μέθοδο, λόγω ομοιογένειας των καρπών που μαζεύονται. Είναι ακριβή και πολύ αργή μέθοδος διότι γίνεται με ανθρώπινο δυναμικό. Δεύτερη μέθοδος συγκομιδής είναι το stripping το οποίο πραγματοποιείται με τα χέρια, αφαιρώντας τους ώριμους και άγουρους…

Περισσότερα >>